Oktoberfest – Hvad er så specielt ved denne fest?

Lederhosen - fra din lokale butik i AalborgHvad er Oktoberfesten, og hvordan kan det være at den er gået hen og blevet så utrolig populær i det mest af den vestlige verden? Det prøver vi at kigge lidt på i denne her artikel. En Oktoberfest er mere end blot øl i store mængder, kikset tyroler kostumer, og høj tysk folke musik. Det er en kombination af disse, og meget mere, som er med til at gøre det til den største fest i verden!

Hvad er en Oktoberfest?

Oktoberfesten, er en årlig begivenhed i München. En byfest som strækker sig over 16 dage fra slutningen af September.
Det er uden tvivl Europas største folkefester, og hvert år deltager der over 7 millioner gæster fra hele verden. De fleste af dem er tyske, men der kommer også masser af danskere, svenskere, amerikanere og fra andre dele af verden.
Mange steder rundt om i den gamle bydel, er der opsat øltelte og boder, nogle så store at de kan rumme over 6000 gæster i et telt.

Historien bag Oktoberfesten

Grunden til at vi fejre denne fest i selv i dag, skyldes faktisk noget så almindeligt som et bryllup. Ikke et helt almindeligt bryllup men et kongelig et af slagsen.
Det hele startede for længe siden, helt tilbage til den 12. oktober 1810 for at være præcis. Her skulle brylluppet stå mellem den tyske kronprins Ludwid og prinsesse Therese. Et bryllup der endte med at blive en så stor succes, at man har gentaget festen lige siden. Dog har der på grund af krige og lignende, været nogle år det ikke er blevet afholdt, men i langt de fleste år, har man fejret Oktoberfesten. Igennem årene er festen blot blevet større og større, i de senere år er antallet af besøgende nået helt op på omkring 6 millioner gæster, cirka samme antal som der bor folk i Danmark. Man plejer også at sige at Oktoberfesten er verdens største ølfest.

Selve festen strækker sig over 2 en halv uge, og er europas største folkefest. I løbet af de cirka 2½ er det en utrolig stemning i byen, lige fra om morgenstuden til langt ud på natten. En stor del af dem som deltager, kommer i festlige tyrolerkostumer også kendt som ”lederhosen” for mændene og ”dirnl” for kvinderne.

Tyroler kostumer – En vigtig del af festen

For nogle er maden det vigtigste ved festen, for andre øllen, men for langt de fleste er det udklædningen. Det flotte Tyrolertøj og kostumer til mænd og kvinder, er bestemt med til at gøre denne fest til noget specielt. Se mere om Tyroler kostumer her på http://www.onlinekostumer.dk/tyroler-kostume/.
For mange virker det ikke helt så dumt at klæde sig ud til en sådan fest, som det f.eks. ofte kan være til karneval eller halloween. Tyrolertøjet er lidt mere som en uniform, end et konkret kostume. For andre kan selv dette at skulle trække i et par lederhosen, være ekstremt grænseoverskridende, og en af grundene til at man måske vælger ikke at deltage.

Eksempel på et kostume til oktoberfesten

Læs mere om hvad slags tyrolertøj du skal have på her i vores næste artikel – find det rigtige tyrolertøj.